Read the interview to the danish magazine in DOSSIER

 
L1000843.jpg

Matias Møllenbach, produktdesigner: ”Jeg byggede mit gamle øvelokale hos mine forældre om til mit lager og lavede kontor derhjemme, da jeg flyttede hjem fra London efter at have færdiggjort min designuddannelse på Central St. Martins. Jeg var så småt begyndt at forsøge at få mine første produkter i butikker over i England, men det var først, da jeg kom hjem jeg startede en rigtig produktion op. 

Jeg har ikke nogen pengekasse bag mig, derfor skal salg af eksisterende produkter betale for produktionen af de nye. Det er vigtigt, at jeg ikke har for store udgifter her i starten, ellers knækker jeg halsen. Og samtidigt er jeg meget af afhængig af, at hver gang jeg laver et produkt, skal det sælge. Ellers har jeg investeret alle mine penge uden at flytte mig. Og jeg ved overhovedet ikke på forhånd om det vil sælge godt, så der må jeg satse. 

Jeg er startet op uden et netværk, uden nogle kontakter, og det tog måske halvandet år, før jeg fandt den rigtige producent til mit første design. Da jeg ville producere min glaslampe, brugte jeg et halvt år på en glaspuster med prøver frem og tilbage, som viste sig at være helt elendig. Så står du der uden fremskridt efter et halvt år. Jeg har fundet de fleste af mine producenter online eller gennem referencer, og så må jeg vælge at stole på, de er gode nok. Der er ikke budget til at jeg kan rejse rundt og besøge dem alle sammen. I begyndelsen sender producenterne billeder af produktet til mig, indtil jeg synes, at det ser rigtigt ud på et billede, derefter sender de samplen fysisk, og det kan kræve tre-fire gange frem og tilbage, før produktet er som, jeg gerne vil have det. Jeg har haft mange problemer med lampen, da det er et glaspusteri, som laver den, og de er bare lidt mindre forretningsorienterede. Jeg kan ikke stole på deres leveringsdato, og det har virkelig været et problem. Jeg havde et halvt år, hvor jeg ikke kunne sælge til butikker, da jeg ikke kan opsøge dem, når jeg ikke kan levere. Det er noget lort i en opstartsfase. Heldigvis er der kommet bedre styr på det nu. 

Det har fungeret fint indtil videre at gå ud og opsøge de butikker, jeg gerne vil sælge til. Nogle gange går det så nemt, at jeg blot skal sende en mail. Jeg har også fået mine produkter ind i butikker, hvor de slet ikke sælger dem. Sådan er det. Jeg tror, jeg er klar til at have mit eget showroom til sommer, så det er nemmere at vise mine ting frem. Jeg skal også til at deltage på flere messer og laver nogle samarbejder med andre designere, som kan giver mere opmærksomhed på mit brand.”  

Interview: Ditlev Fejerskov
Photo: Philip Høpner